Home Osnove Svrha života Da li si se ikada zapitao, zašto smo ovde?

Da li si se ikada zapitao, zašto smo ovde?

Da li si se ikada zapitao, zašto smo ovde?

Najvažnije životno pitanje je “Zašto smo ovde?”

Dakle, zbog čega smo ovde? Da bismo sticali slavu i bogatstvo? Komponovali muziku i pravili bebe? Da bismo bili najbogatiji čovek ili žena u grobu, kao što je rečeno u šali: “Ko umre sa najviše igračaka, on je pobednik?”

Ne, u životu mora postojati nešto više od toga, zato dobro razmislimo o ovome. Za početak, pogledajmo oko sebe. Okruženi smo stvarima koje smo sami stvorili, osim ako ne živimo u pećini. Zašto proizvodimo sve te stvari? Da bi obavljale određene funkcije za nas, odnosno da nam služe. Analogno tome, zašto nas je Bog stvorio, ako ne da mu služimo?

Ako priznajemo našeg Stvoritelja i priznajemo da nas je On stvorio kako bismo mu služili, sledeće pitanje je: Kako? Kako služiti Bogu? Nema sumnje da je najbolji odgovor dao Onaj koji nas je i stvorio. Ako nas je stvorio da bismo Mu služili, onda od nas očekuje da funkcionišemo na određen način ukoliko želimo ostvariti svoj cilj. Međutim, kako da znamo koji je to način? Kako da znamo šta Bog od nas očekuje?

Da razmotrimo: Bog nam je dao svetlost pomoću koje pronalazimo naš put. Čak i noću, Mesec nam služi kao osvetljenje a zvezde kao navigacija. Isto tako, Bog je i životinjama dao sisteme navigacije koji odgovaraju njihovim uslovima i potrebama. Ptice selice se, čak i u oblačnim danima, kreću uz pomoć polarizovanog svetla koje prolazi kroz oblake. Kitovi se kreću tako što ‘čitaju’ zemljina magnetna polja. Losos se vraća iz otvorenog okeana kako bi se mrestio na mestu svog rođenja koristeći čulo mirisa, ako se to uopšte i može zamisliti. Ribe osećaju udaljene pokrete preko receptora pritiska koji oblažu njihova tela. Slepi miševi i slepi rečni delfini ‘vide’ uz pomoć sonara. Neki morski organizmi poput električnih jegulja visokog napona, generišu i ‘čitaju’ magnetna polja, što im omogućava da ‘vide’ u mutnim vodama i tamnim okeanskim dubinama. Insekti komuniciraju uz pomoć feromona. Biljke osećaju sunčevu svetlost i rastu prema njoj dok njeni koreni osećaju zemljinu gravitaciju i rastu u zemlji. Ukratko, svaki delić Božje kreacije darovan je Njegovom uputom. Da li stvarno verujemo da nama Bog nije dao uputu i da nam nije pokazao put spasa po pitanju najbitnijeg aspekta samog našeg postojanja? Ili da nam nije dao sredstva pomoću kojih ćemo ostvariti izbavljenje?

Dakle, šta nam to Stvoritelj govori o našoj svrhi u životu? Bog u Kur’anu kaže da je On stvorio čoveka da bi bio Njegov namesnik na zemlji. Naše osnovno poverenje i odgovornost su da verujemo u Boga i služimo Mu:

“Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju” [Plemeniti Kur’an 51:56]

Jednostavno! Svrha čovekovog stvaranja je obožavnje Stvoritelja. Islamsko razumevanje bogosluženja jeste da ceo čovekov život treba biti u službi Boga uz nastojanje da se pridobije Njegovo zadovoljstvo što se postiže radeći dobro i uzdržavajući se od zla. Konstantnim i iskrenim pročišćavanjem namere kroz svoje svakodnevne aktivnosti, čovek biva u službi Bogu i tako pridobija Njegovo zadovoljstvo. Poslanik Muhammad, neka je Božji mir i blagoslov na njega, je rekao:

“Pozdraviti osobu je milosrđe. Postupati pravedno je milosrđe. Pomoći čoveku oko njegovog konja ili utovara je milosrđe. Dobra reč je milosrđe. Svaki korak na putu ka obavljanju molitve je milosrđe. Ukloniti prepreku sa puta je milosrđe.” [Buharija i Muslim]

Obožavanjem Stvoritelja, vernik dobija mnoge beneficije koje doprinose njegovom duhovnom i svetovnom blagostanju. Ljudskom telu da bi opstalo, neophodni su materijalni resursi: hrana, piće i sredstva reprodukcije. Što se tiče duše, njene potrebe se jedino mogu ispuniti kroz približavanje Bogu, a to se postiže verom, poslušnošću i bogosluženjem.

Čovek je dužan obožavati Boga ne samo kada mu je teško već i onda kada je zadovoljan i sretan, i samo konstantnim sećanjem na Boga može naći unutrašnji mir:

“Mi dobro znamo da ti je teško u duši zbog onoga što oni govore, zato veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i molitvu obavljaj i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj!” [Plemeniti Kur’an 15:97-99]

“One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene smiruju!” [Plemeniti Kur’an 13:28]

Bog dalje navodi da je stvorio ovaj život da bi testirao ljude, pa će svaka osoba nakon svoje smrti biti nagrađena ili kažnjena, shodno zasluzi:

“Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; – On je Silni, Onaj koji prašta.” [Plemeniti Kur’an 67:2]

Ali, da bismo ispravno obožavali Boga, moramo Ga prvo istinski spoznati jer, u suprotnom, možemo stvoriti pogrešnu koncepciju o Bogu i tako otići u stranputicu. Opisujući Sebe u Kur’anu, Bog nam objašnjava šta On jeste, a šta nije. Na primer, u odgovoru na pitanje o Bogu postavljeno poslaniku Muhammadu ﷺ Bog kaže:

“Reci: ‘On je Allah – Jedan! Allah je Utočište svakom! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!’” [Plemeniti Kur’an 112:1-3]

U islamu, Bog ni po čemu ne liči ljudskim bićima niti bilo čemu drugom što možemo zamisliti, i samo On je dostojan obožavanja. Ako se slažete sa ovim što ste do sada pročitali kliknite na članak “Kako postati musliman.”

    Load More Related Articles
    Comments are closed.

    Check Also

    7 razloga za čitanje veličanstvenog Kur’ana

    7 razloga za čitanje veličanstvenog Kur’ana   (1) Poverljiv: Izaziva te da ga opovrgn…